Q&A met Rogier ‘de Reiger’ Smalhout, creative director bij Appelsap

Appelsap Oprichter en Eigenaar Rogier Smalhout
Rogier ‘De Reiger’ Smalhout – creative director Appelsap

Op zaterdag 8 augustus is het weer tijd voor Nederlands grootste hiphop festival: Appelsap Fresh Music Festival. Voor het eerst in het Flevopark, dankzij een verbouwing in het vertrouwde Oosterpark. Wij, als jarenlange fans van Appelsap, namen contact op met de oprichter Rogier Smalhout. We spraken onder andere over de nieuwe locatie, Nederlands talent, het 15 jaar Appelsap boek en nog veel meer. Lees het volledige interview hier.

Q: Laten we beginnen met jezelf voorstellen, wie ben je en wat doe je bij Appelsap?
A: Ik ben Rogier ‘de Reiger’ Smalhout, son of Godfried & Olga Gonda. Creative director en freestyle rapper bij Appelsap Fresh Music Festival.

Q: Het Flevopark, een nieuwe locatie. Wat is het verhaal daarachter en wat kunnen we hiervan verwachten?
A: Het Oosterpark wordt verbouwd, dus zijn we verplaatst naar  het Flevopark, 5 minuten lopen vanaf station Muiderpoort in Amsterdam Oost. Het is net zo’n prachtig park als het Oosterpark, dus ik verwacht dezelfde sprookjesachtige vibe.

Q: Appelsap bestaat dit jaar 15 jaar. Wat heeft dit jubileum voor ons, naast de killer line up, in petto?
A: We zijn er natuurlijk al bijna, en hebben al veel gedaan, maar we komen nog met een fashion collab met Patta. Ze hebben speciaal voor Appelsap 6 caps ontworpen. Ook lanceren we nog 2 exclusieve tracks met Soulection en WeTransfer. En na het festival komt ons jubileumboek eraan!

Appelsap So Fresh It Hurts Book
Appelsap 15 jaar boek – SO FRESH IT HURTS

Q: Bovenstaand het ‘So fresh it hurts’ waar Rogier op doelt. Hoe is dit boek tot stand gekomen?
A: Het boek is nog niet verschenen, maar we hebben een succesvolle crowdfunding campagne gedaan om het te financieren en zitten nu in de ontwerpfase. Het wordt een supermooi boek over Appelsap en 15 jaar street culture in Amsterdam.

Q: Let’s talk music. Hiphop. Waar het allemaal mee is begonnen. Welke opkomende Nederlandse act hou jij nauwlettend in de gaten?
A: Ik check zoveel mogelijk opkomende Hiphop acts, momenteel fok ik met Jarreau Vandal, SMIB, Bokoesam, Idaly, Dusty, Yung Internet, Deadhype Radio, Yung Nnelg & Garrincha. Waarom? Omdat ze keihard zijn!

Q: Hoe bewaak je op een hiphop festival de balans tussen DJ’s en liveacts?
A: Dat gaat puur op gevoel. De gehele line up is een grote balans. Dat gaat niet alleen over DJ’s vs. live acts, maar ook: welke act staat waar en hoe laat? Welke muziekstijlen overheersen te veel of te weinig. Daarin moet je steeds het totaalplaatje in de gaten blijven houden. Zodra een act of DJ bevestigd is kijken we meteen naar de balans.

Q: Naar welke artiest op Appelsap 2015 kijk je het meest uit?
A: Ik kan natuurlijk niet één act kiezen, het zou raar zijn als ik niet alle acts super hard zou vinden, maar ik kijk wel echt uit naar Stormzy, Skepta, Mobb Deep, SMIB, Rich Homie Quan, Sango, ESTA, Jarreau Vandal en ik heb een ontzettende mega zin in Drank & Drugs op de mainstage, het nummer dan hè… :-), maar nu vergeet ik de helft. Ik heb zin in alles! No lie.

Q: Ieder jaar is er diverse Appelsap merch verkrijgbaar. Zo waren er afgelopen edities samenwerkingen met onder andere Daily Paper, FreshCotton en Ontour. Waar kunnen we dit jaar op het gebied van kleding naar uitkijken?
A: Dit jaar werken we samen met twee bevriende merken die we het langst kennen uit de begindagen van Appelsap. Patta van onze vrienden Gee en Edzon, die er al bij waren op de eerste Appelsap in 2000. En Hosselaer van Farida Sedoq, een minder bekende fashion designer, maar wel iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Amsterdamse street fashion scene. Ze heeft een supersicke collectie ontworpen die vanaf volgende week te koop is in de webshop van Patta, net als de collectie headwear by Patta for Appelsap.

See you at Appelsap 2015 Richie
See you at Appelsap Fresh Music Festival 2015.