WOO HAH! 2015 Recap | + Video’s

Zaterdag 4 juli was het heerlijk genieten van hiphop op WOO HAH! in Tilburg. Als organisatie hoop je altijd dat het niet regent, maar ook voor de hitte golf die over Nederland ging moesten er maatregelen genomen worden. Het was dan ook een heerlijk hete dag, met hete hiphop en een relaxte sfeer. 

Wat een line-up had WOO HAH! weer weten te boeken, met Mojo als grote kracht stond er weer een hele toffe internationale line-up. Zo kon je o.a. genieten van: Cypress Hill, Run The Jewels, Joey Bada$$, Big Sean, Travi$ Scott, The Underachievers, Vincent Staples en Freddie Gibbs. Dat is nog wel een hele lijst en dan had je ook nog eens top artiesten van Nederlandse Bodem met o.a. Deux Deux, Zwart Licht, Hef, Cho, Winne, Feis en Fresku. Voor de hiphop liefhebber was het dan ook echt een top dag! Check de aftermovie hieronder!

WOO HAH! heeft zo een toffe ambiance, zo midden in de stad achter het centraal station op een beetje verlaten terrein. Dit geeft een goede sfeer mee wat WOO HAH! naast de line-up nog toffer maakt. De optredens werden verdeeld over vier podia, met daarvan twee binnen en twee buiten. De Puna stage was the mainstage buiten en de Canna stage was dat binnen, op deze podiums stonden dan ook de grote namen.  De Canna stage was binnen in een toffe oude treinhal. Door het warme weer was het echter zo warm en benauwd daar binnen, dat het instant keihard zweten was. Waar de regen de pret op een festival wel eens kan drukken, kan een hittegolf dat toch echt niet! De organisatie had goede maatregelen door gratis water plekken op te zetten en  daar kon je elke keer weer je flesje vullen. Daarnaast hadden ze douchekoppen neergezet met koud water, waar je even met je hoofd onder kon om af te koelen. Het scheelde ook dat er al vroeg in de middag wat wolken kwamen waardoor je werd beschermd tegen de felle zon.

WOO HAH! 2015 1Wat een heerlijke optredens had WOO HAH! festival, al was het wel even inkomen. Dit komt omdat het rauwe hiphop is en in de middag was er meer laid back  hiphop. Helaas kwam ik iets later aan omdat ik mijn auto moeilijk kwijt kon. De gemeente van Tilburg denkt blijkbaar dat iedereen €16,- aan kleingeld bij zich heeft voor de parkeermeter en andere betaalmogelijkheden waren er niet. Echter zag ik dat niemand had betaald, dus daar ging ik ook voor en heb nog geen boete binnen!

Ik kwam binnen op het festivalterrein en je komt binnen in een groot overdekte hal, waar je gelijk een foodcorner zag en plekken waar je even lekker kon zitten. Daarbinnen in de zelfde hal was ook de kleine Funxstage opgesteld. Vanuit de Funxstage kon je gelijk doorsteken naar de andere binnen stage, de Canna Stage die een stuk groter was . Er was echter daar nog niks aan de gang en ik ging dan ook al snel naar buiten, waar Fresku het podium betrad op de grote buiten stage. Fresku begon erg rustig met zijn optreden en mensen zaten en lagen dan ook op de heuvel aan de zijkant van de stage. Ik had Fresku nog nooit eerder live gezien, maar de man heeft echt twee persoonlijkheden. Ten eerste heeft hij hele diepgaande tracks, waar je heerlijk naar de tekst luistert en iedereen de rapper echt voelt. Daarnaast is het ook een clown vol met zelfspot en heerlijke bangers. Het optreden had dan ook van alles wat en was voor mij een lekkere binnenkomer.

Freddie Gibbs: Ik wou graag naar Vincent Staples die optrad op de Canna Stage, maar het was niet normaal druk. Daarnaast was de Canna Stage binnen en was het een sauna. Ik heb 15 minuten op een afstand kunnen kijken. Ik vond het niet heel denderend qua performance. Zeker de delivery was niet van een heel hoog niveau,  maar toch ging het helemaal los vooraan bij de stage. Na even bij Vincent Staples te zijn geweest en 3 liter zweet te hebben verloren, ben ik gaan kijken bij Freddie Gibbs. Gibbs had moeite met het WOO HAH! publiek, althans zo kwam het over. De toch meer ‘oldschool’ hiphop, was laidback en kwam niet heel goed over. Hij was ook niet heel goed te verstaan, wat ook erg jammer was. De muziek paste wel heerlijk bij de hitte en bij de weed geur die over het festivalterrein Spoorzoon hing. Check een stukje van het optreden hieronder via 3voor12.
Na Freddie Gibbs was Joey Bada$$ en daar keek ik erg naar uit en achteraf terecht. De jonge rapper geeft zoveel energie en zijn ietwat schorre en donkere stem is echt gruwelijk. Hij deed uiteraard de tracks van zijn laatste album, wat mocht je niet kennen een erg goed album is. Ondanks dat dit ook echt een oldschool sound is en niet het tegenwoordige ‘springhiphop’ is, weet hij met zijn energie wel het publiek mee te krijgen. Hij springt zelf ook als een gladiator in een moshpit circle en er werd heerlijke op los gebeukt. Het was een erg goed optreden en we gaan nog veel horen van Joey Bada$$ in de toekomst. Check een stukje van het optreden van Joey Bada$$ hieronder:

Run The Jewels: Na Joey Bada$$ was het snel lopen naar de Canna stage voor  Travi$ Scott. Echter bleek de populaire rapper in de file te staan (welkom in Nederland) en werd zijn optreden uitgesteld. Daarna ben ik dan ook weer snel terug gelopen want daar begonnen Run The Jewels. Wat een helden zijn Killer Mike en EL-P die openden met de track ‘We Are The Champions’. Wat een gruwelijke albums zijn de ‘Run The Jewels’ platen, stuk voor stuk heerlijke bangers. Het publiek voor aan ging dan ook helemaal los en er zijn zeker wat blauwe plekken ontstaan. Vooral bij de track ‘Oh My Darling Don’t Cry’ ging het los! Toch zijn Killer Mike en EL-P vooral gruwelijke studio rappers, live kunnen ze niet altijd hun eigen flow bij blijven. Vooral Killer Mike heeft moeite om zijn zinnen af te maken, maar wat een bangers leveren zij stuk voor stuk weer. Check een stukje van het optreden hieronder:

Big Sean zou eigenlijk na Travi$ Scott komen, echter was Travi$ Scott nog steeds niet gearriveerd in Tilburg.  Het was dus tijd voor Big Sean! Ik heb Big Sean een keer eerder gezien in de Melkweg en het is knap in tegenstelling tot anderen hoe goed verstaanbaar hij is. Als extraatje had hij een drummer meegenomen, wat vooral de bass echt door de zaal heen deed dreunen. De Canna stage was voor Big Sean volgelopen en de temperatuur in de zaal steeg dan ook tot zware zwetings! Toen ik mij realiseerde dat het zo warm was, kwam net het toepasselijke nummer ‘Burn’ ft. Meek Mill. Even leek het alsof Meek Mill het podium op kwam, uiteraard was dit niet zo en was het een back-up MC die Meek Mill zijn tekst deed. Big Sean is een ware hitmachine en heeft een aardige selectie aan bangers tot zijn beschikking. Die kwamen uiteraard ook grotendeels allemaal langs!

Canna Stage WOO HAH! 2015Na Big Sean was ik toe aan verkoeling en wou ik buiten gaan genieten van Cypress Hill. Echter werd er gelijk omgeroepen door een DJ dat “zijn boy Travi$ Scott” nog even kwam optreden. De zaal was al wel wat  leeggestroomd, maar de die hard energieke fans van travi$$ Scott waren blijven staan. Het ging dan ook helemaal los en Travi$$ gaf 300%, waarschijnlijk als compensatie voor dat hij te laat was. De Canna zaal ging helemaal los op de bangers ‘Upper Echelon’ en ‘Don’t Play’, het deed het missen van Cypress Hill vergeten. Er moesten keuzes gemaakt worden, the struggles of life!

Sfeer: WOO HAH! festival moet je heen als hiphop liefhebber. Naast de geniale line-up is de sfeer op het festival zo tof. Het is allemaal heel gebroederlijk. Zo zie je ouderen van een jaartje of 40 ook genieten van een jointje en de muziek. Heb je gillende kleine meiden en de zogenaamde stoere boys met handdoek op hun hoofd en daar een petje overheen. Op WOO HAH! val je meer op als je sigaretten rookt, want de weed en hasj lucht hangt over het hele festivalterrein. Het terrein is goed opgezet en  er zijn genoeg chill plekjes. Daarnaast kun je hele toffe merchandise scoren, zoals een nieuwe Daily Paper t-shirt bijvoorbeeld. Sfeer 8+

WOO HAH! 2015

Geluid: Het geluid op WOO HAH! was erg goed,  de kwaliteit was hoog en alles was goed te horen. De muziek stond ook niet te hard dat je wou dat je oordoppen had meegenomen. Alleen bij de Puna stage was de muziek niet altijd helemaal goed. Je hoorde hier namelijk vaak het geluid van ‘The Parking Lot’ stage er door heen komen. Dit was echter alleen het geval als je niet helemaal vooraan stond, een goede reden om dat wel te doen dus! Geluid 7+

Eten:  Het aanbod van het eten was redelijk schaars, daarentegen was het wel van een hoge kwaliteit en kon je het voor een goede prijs kopen. Eten 7+WOO HAH! 2015Al met al was het weer een heerlijke hiphop dag! Ik raad het dan ook zeker aan om naar WOO HAH! 2016 te gaan. Ik hoop er zeker weer bij te zijn!