Pinkpop 2015 Weekend Recap | + Video’s

Robbie Williams kroont zich tot koning Pinkpop, Avicii valt tegen, De Jeugd van Tegenwoordig laat zien waarom zij al 10 jaar aan de top van de Nederlandse scène staan en hitmachine Pharrell is AAN als vervangende slotact. Pinkpop 2015 was een grootschalige orgie van muziek voor jong en oud, van metal tot hiphop.

Nog nooit op Pinkpop geweest? Dan moet je toch maar eens kijken of je €180,- over hebt voor een heerlijk muzikaal weekend. Niet een DJ die toffe nummers draait, behalve Avicii dan, maar gillende gitaren en pure zang is de shit . Ik kan me wel herinneren dat ik eens €80,- heb betaald om Kanye West te horen klagen over Heineken in de HMH. Op Pinkpop heb je voor €100,- extra een lijst met grote artiesten die je ziet optreden.

Op de vrijdag kon je o.a. Muse, Elbow, George Ezran, Body Count ft. Ice-T en DJ Waxfiend & Prime met JeBroer en Adje zien. Everyday Fresh kon er helaas de vrijdag niet bij zijn door teveel feestjes en festivals in de agenda(heel vervelend). Op de zaterdag kon je o.a. Robbie Williams, The Script, Avicii, Anouk, Kensington, Salah Sue en Dotan bekijken. Op de zondag zouden de Foo Fighters komen. Helaas is David Growl, de oude rocker, ergens in Zweden van een podium gesprongen en had daarbij zijn been op meerdere plaatsen gebroken. Daardoor was op de zondag de afsluitende act niemand minder dan hitmachine Pharrell. Andere acts op zondag waren One Republic, De Jeugd van Tegenwoordig, Typhoon en Trigger Finger.

Eigenlijk moet je alleen al een keer naar Pinkpop gaan puur voor het beeld. Wat een geweldig beeld als je het Megaland terrein op komt lopen en je ziet 70.000 man staan. Het toffe van het Pinkpop terrein is dat bijna het hele festival op een groot veld plaatsvindt. Dit levert een geweldig plaatje mensen op wat kippenvel geeft.Pinkpop 2015 overzichtDe zaterdag line-up was groots: Robbie Williams, The Script, Avicii, Anouk, Kensington, Salah Sue, Dotan en ga zo maar door. Het is dan ook echt onmogelijk om alles te zien en offers moeten worden gemaakt. In de middag kon je heerlijk in het zonnetje genieten van Selah Sue op de 3FM Stage. Mocht je haar niet kennen dan moet je haar zeker even gaan beluisteren. De Belgische zangeres zingt spatzuiver en blijkt ook nog eens meer dan een aardige MC te zijn. Heerlijke combo’s van soul en R&B lieten de eerste biertjes heerlijk smaken. Check een stukje van Salah Sue’s optreden hieronder via 3voor12:Daarna kon je redelijk rustig lopen naar Anouk om alsnog een goed plekje weten te fixen. Want je moet beseffen dat als de mainstage gaat spelen, dat grotendeels iedereen die kant op stroomt. Anouk blijft een echte rasartiest die hakkend over het podium heen denderde. Ondanks dat het niet mijn dagelijkse muziek is, betrapte ik mezelf erop dat ik grotendeels alles mee kon doen. Ze deed dan ook voornamelijk haar oude werk, de echte Rock nummers zoals Nobody’s Wife, Lost of Girl en Jeruzalem. Ook Anouk kon ik niet betrappen op een valse noot. Het mooie bij Anouk is dat je ziet dat ze in het begin ongemakkelijk overkomt. Na twee nummers verdwijnt dit volledig en gaat ze helemaal op in haar eigen muziek. Het publiek dat losging bij Anouk verschilde erg van leeftijd. Zo begon een vrouw naast mij van boven de 50 jaar bijna een moshpit en zat aan de andere kant een meisje van rond de 13 jaar alles hartstikke vals mee te schreeuwen. Helaas is hier geen video van te vinden.

Na Anouk werd al snel duidelijk dat ik de populariteit van Kensington onderschat had. Het leek erop dat bijna iedereen van de mainstage richting de 3FM stage wilde gaan. Kensington was inmiddels al 20 minuten bezig voordat ik ergens in de buurt kwam waar ik iets van ze kon zien. Gelukkig heeft Pinkpop goed camera werk en grote schermen zodat je het allemaal prima van een afstandje kan volgen. Kensington was erg goed live maar, het moet gezegd worden, elk nummer is een beetje hetzelfde. Leadzanger Eloi Youssef zingt goed en heeft een toffe stem met een heerlijk randje. Zijn uitstraling daarentegen, ik ben benieuwd of hij überhaupt wel eens lacht in het dagelijks leven. De bordjes op het podium met verboden te stagediven kunnen ze beter weghalen, want bijna elke artiest had daar schijt aan. Zo ook Eloi Youssef, die als een soort god over het publiek vloog. Check het hele optreden hier via 3voor12:De zaterdag had een geweldige line-up, maar daar had er een vanaf gemogen, Avicii. Ik verwachtte veel van Avicii, maar had toch beter naar The Script kunnen gaan. De Zweedse wereldster komt naast alle “echte” muziek totaal niet over. Daarnaast heeft hij een soort irritante tik met zijn rechterhand, wat op een soort halve polio lijkt. Het is wel echt sick hoor, want het is alsof je de top 50 van 3FM luistert, hit na hit. Het is echter gewoon heel eentonig en de lichtshow kwam totaal niet over omdat het avond zonnetje nog heerlijk scheen. Avicii was voor mij toch wel de flop van Pinkpop. Ik was niet de enige met die gedachte want er waren er meerderen die toch maar een goed plekje gingen veiligstellen bij Robbie Williams.

Na 15 minuten had ik het wel gehoord en gezien. Toen ben ik mijn telefoon gaan opladen bij de KPN Music State stand die naast het 3FM podium stond. Is toch handig zo’n stage. Mensen willen natuurlijk alles filmen en dan gaat je batterij hard. Hier kan je even bijkomen, ondertussen het thuisfront laten weten hoe het is en je telefoon opladen voor het laatste optreden. Ook tof was dat je daar een 180 graden selfie kon maken met uitzicht over het hele Pinkpop veld wat hoe dan ook een mooi plaatje moet opleveren. Helaas was het elke keer te druk als ik wilde. Daarnaast kon je daar via Music State je eigen Pinkpop Spotify lijst maken. Handig als je een artiest niet kent en alvast wat nummers van de artiest wilt beluisteren. Zo kan je voorkomen dat je het enige lulletje bent die niet mee kan zingen.

Op zaterdag sloot Robbie Williams de dag af. Hoewel Robbie Williams natuurlijk een wereldster is, was het de verrassing van de dag. Ik had voorafgaand in artikelen gelezen en van critici gehoord dat ze vonden dat Robbie niet thuis hoorde op Pinkpop of niet een goede slotact was. Wat mij betreft mag Robbie Williams gekroond worden tot koning Pinkpop. Hier kon je goed zien wat nou echt een wereldartiest is. Zoveel charisma, zelfspot, goede zang en ook Robbie Williams heeft natuurlijk een hele lijst met top 10 hits. De zanger schijnt van zijn drugsproblemen af te zijn, ik geloof er echter helemaal niks van. Robbie Williams is een grove en grappige entertainer, die het publiek al snel helemaal in zijn zak had. Zijn opkomst alleen al is geniaal, hij komt als een soort god het podium op en dwingt het ook af met daarna keihard te beginnen met ‘Let Me Entertain You’.

Dat ‘Entertain You’ gebeurde ook zeker, ook hier betrapte ik mezelf erop dat ik grotendeels alles mee kon zingen. Robbie deed voornamelijk al zijn oude hits en dit werkte perfect. Soms hoefde hij niet eens te zingen, hij zette het nummer in en 70.000 man maakte het nummer af. Dat moet een heerlijke gevoel geven als artiest zijnde. Je kon ook merken dat Robbie Williams oprecht aan het genieten was. Het was een heerlijke afsluiter van deze Pinkpop zaterdag. Check een stukje van het optreden van Robbie Williams hieronder via 3voor12.Op de zondag was de populariteit van hiphop op Pinkpop aanwezig. Zo kon je genieten van Typhoon, De Jeugd van Tegenwoordig en Pharrell.

Het is mooi om te zien hoeveel publiek Typhoon weet te trekken. Ik heb Typhoon al veel gezien en gesproken. Het is mooi om te zien dat hij twee jaar geleden nog voor 40 man in de Ekko stond en nu heel het 3FM stage plat speelt op Pinkpop. Daarnaast kondigt hij ook nog even een extra show in de HMH aan. Typhoon pakt het hele publiek in met zijn oprechtheid en het plezier van muziek maken springt er van af. Check het optreden van Typhoon via 3voor12 hieronder.De Jeugd van Tegenwoordig ging ook weer heerlijk, kwamen letterlijk als cadeautje het podium op. Alle bekende nummer kwamen langs: ‘Shenkie’, ‘Get Spanish’, ‘Hollereer’, ‘Elektrotechnique’ en ‘De Formule’. Het is af en toe een zooitje ongeregeld, maar ook dat is de charme van De Jeugd. Het moet heerlijk voor ze voelen om op Pinkpop hun 10 jarige bestaan verder te vieren. Het Pinkpop publiek doet leuk mee en de meeste springen mee op De Formule. Het was zoals altijd weer een mooi feestje met De Jeugd van Tegenwoordig. Check het optreden via 3voor12 hieronder.One Republic maakt duidelijk dat zij een wereldband zijn. Ik zat mij af te vragen welke nummers allemaal van One Republic waren, maar wat een lijst met hits hebben zij. Live gaf de leadzanger Ryan Tedder heel veel energie en straalde pure passie voor muziek uit. Hij haalde niet alle noten, maar dat was een klein smetje op het optreden. Hoe Ryan over het podium heen sprong en hoe hij aandacht gaf aan het publiek, was mooi om te zien. Natuurlijk kwamen de hits Apologize, Stop and Stare en Counting Stars voorbij. Het was een goed optreden, waar vooral de energie die ze staken in het optreden zorgde voor een goede reactie van het publiek. De hele band is zo muzikaal, dan weet je dat het goed is. De gitarist deed nog even een briljante gitaarsolo en Ryan Tedder liet zien dat hij naast zingen ook piano en gitaar kan spelen. Check het optreden van One Republic via 3voor12 hieronder.Pharrell sloot de zondag af. Door het afzeggen van de Foo Fighters was het aan Pharrell om Pinkpop af te sluiten. Of het de juiste act was om Pinkpop af te sluiten? Nee. Daarvoor waren er teveel Foo Fighter fans op Pinkpop. Je zag wel dat op de zondag het publiek jonger was, dan op de zaterdag. Uiteraard komt dit door de artiesten Typhoon, De Jeugd van Tegenwoordig en Pharrell.

Het optreden van Pharrell had ups en down. Het optreden begon namelijk zwakjes met een soort ingestudeerde act, dit kwam niet echt over bij het Pinkpop publiek. Daarna maakt hij een aantal keer de fout om te zeggen: “Come on Amsterdam!”, maar toen ging de hitmachine van Pharrell open en werd het voor het jonge publiek een feestje. Na de slechte opening kwam eerst de “echte” Pharrell weer naar boven uit zijn N.E.R.D tijd. De nummers ‘Rockstar’ en ‘Lapdance’ lieten het Pinkpop publiek helemaal opleven. Daarna kwamen alle hits waar Pharrell een aandeel in heeft gehad, o.a. ‘Beautiful’, ‘Drop it like its hot’, ‘Hot in Herre’, ‘Frontin’ en ‘Pass The Courvoisier’, alles kwam voorbij. Daarna had Pharrell nog de hits ‘Get Lucky’, ‘Happy’ en zijn nieuwe track ‘Freedom’ om mee af te sluiten. Het was een goede show door alle bekende en toffe tracks. Helaas zong Pharrell wel mee met een plaat en dus niet helemaal live. Het einde ging ook niet helemaal goed, het vuurwerk en confetti was te laat of Pharrell was te vroeg klaar. Echter kwam het vuurwerk en confetti pas toen Pharrell al van het podium verdwenen was en de muziek uit stond. Desondanks was het een heel tof optreden! Check het optreden van Pharrell hieronder:Eten: Om het hele terrein stonden eettentjes en het aanbod was meer dan ruim. Echter was 90% van het eten van het niveau ‘morgen buikpijn’. Ik zag verbrande burgers voorbij komen, verbrande loempia’s, kleffe shoarma en heel veel vet en frituur. Daarnaast was het ook prijzig, voor de gemiddelde burger betaalde je omgerekend tussen de €7,50 en de €10,-. Patatjes waren wel goedkoper, maar deze zullen nooit in het AD top friet terechtkomen. Gelukkig had je ook de zogenoemde Kalmaanlaan, waar je bij kon komen. Hier waren de betere eettentjes en erg gevarieerd. Zo kon je alsnog voor €7,50,- een heerlijke burger eten en daarna een gefrituurde sprinkhaan op een stokje. Door de Kalmaanlaan krijgt het eten op Pinkpop toch een voldoende, een 6,5Pinkpop kalmaanlaanGeluid: Het geluid op Pinkpop was erg goed! Er was bij elke stage zuiver geluid en een goede bas. Ook achterin was alles goed te horen en had je nog steeds mooi geluid. Ik was mijn oordoppen vergeten, maar heb maar een keer gehad dat ik dacht van ‘had ik ze maar’. Het geluid was erg goed afgesteld en krijgt een 8,5

Sfeer: De sfeer met 70.000 mensen is geniaal. Iedereen is hier echt voor de muziek en dat merk je aan alles. Het is mooi te zien hoe mensen helemaal op kunnen gaan in de muziek. Daarnaast komt het festival heel relaxt over. Veel mensen hebben picknickkleedjes mee en zitten ergens op het grote veld met een drankje in het gras. Het zonnetje scheen ook heerlijk en er moest ook goed gesmeerd worden. Daarvoor had Pinkpop in de Kalmaanlaan ook een insmeerbar. Soms alleen voorin bij het podium was de sfeer wat grimmiger omdat iedereen hun plekje vooraan wilde bemachtigen. Echter zou je nooit een vechtpartij zien op Pinkpop denk ik. Sfeer: 8

Kleding: Waar je zeker niet voor naar Pinkpop hoeft te gaan is voor kledinginspiratie. Het maakt op Pinkpop echt helemaal geen fuck uit wat je aan hebt. Het is niet normaal wat mensen aantrekken, je ziet de raarste combo’s: bergschoenen met kapotte roze korte broek en een shirtje van Robbie Wiliams erboven. Everyday Fresh is vaak op festivals in Amsterdam en het is mooi om dit verschil te zien. Alleen op de zondag was het publiek iets hipper, waarschijnlijk door de dagtickets voor Pharrell. Over het algemeen was de kleding voornamelijk grappig. Kleding: 2