Review: Method Man en Redman geven 200% @Tivoli Vredenburg

method man & Redman tivoliOp zaterdag 6 december waren hiphoplegendes Method Man & Redman te zien in Tivoli Vredenburg. In het mooie, nieuwe muziekcomplex werd met overtuiging gedemonstreerd hoe een live performance eruit hoort te zien. Het duo gaf 200% en de klasse spatte er vanaf. Beide heren draaien al jaren mee en zijn met 43 en 44 jaar niet meer de jongste. Dit was echter geen moment te merken. Zowel Method Man als Redman bezit nog steeds over een dosis energie waar de jongere generatie jaloers op kan zijn. Met ruim een uur lang vakwerk pakten ze de zaal in en werd er een prima optreden neergezet.

Eerst was het aan de Nederlandse hiphopformatie Dope D.O.D. om het publiek op te warmen.  Hier slaagde men echter niet echt in, iets wat bij voorprogramma’s vaak het geval is. De zaal oogde wat tam en kwam nog niet los, ondanks de energie die door Dope D.O.D. in hun optreden werd gelegd. Hierna werd er een korte mix gedraaid door de DJ van Tivoli Vredenburg. De legendarische DJ’s Dice en Mathematics namen het echter al snel over en de sfeer begon steeds beter te worden.

De echte klassiekers werden ingezet. Alle legendes kwamen even langs. Onder andere Tupac, Notorious B.I.G. en Big L galmde door de Rondazaal. Vervolgens was het de beurt aan de mc van Tivoli om de zaal in de sfeer te brengen voor Meth & Red. Een taak waar hij goed in slaagde; het tot dan toe redelijk makke publiek bleek er toch zin in te hebben en begon los te komen. Het beloofde een heerlijke avond te woorden, want qua geluid zit het wel goed in de Tivoli. Waar het nieuwe complex nog geen muziek ademt, zoals bijvoorbeeld een Paradiso, Melkweg of het oude Tivoli Oudengracht, wordt dit met de geluidskwaliteit gecompenseerd.

Everyday-Fresh-Method-Man-Redman

Vakwerk

Het was zover, het publiek was er klaar voor. De stemmen van Method Man en Redman galmden al door de zaal. De echte entree liet echter nog even op zich wachten. Het ervaren en perfectionistische duo was van mening dat het geluid nog niet optimaal was ingesteld. Na een aantal nummers en wat ‘mic checks’ werd dit alsnog goedgekeurd en kon de show beginnen.

Wat volgde is ruim een uur vakwerk. Beide mc’s zijn inmiddels de 40 gepasseerd, maar leveren een show af alsof ze nog tieners zijn. Vanaf het begin gaat het los. De heren geven al hun energie, iets wat ook van het publiek wordt verwacht. De zaal gaat helemaal op in de show. Ook qua interactie met het publiek staan Method Man & Redman al jaren aan de top.

In het begin is het nog even inkomen met 2 à 3 tracks van het iets minder ontvangen ‘Blackout! 2’. Als vervolgens de welbekende route naar memory lane wordt ingezet gaat het dak er volledig af. De ene na de andere klassieker komt langs (o.a. ‘Time 4 Sum Aksion’, ‘Bring Da Pain’, ‘Method Man’). De show bestaat bijna alleen maar uit hoogtepunten, maar als ‘Da Rockwilder’ wordt ingezet is er niemand meer die stilstaat.

De rappers voldoen aan ieder aspect om een memorabel optreden neer te zetten. De raps en flows klinken helder en zijn live net zo goed als op cd. Hierbij lijkt het alsof het ze geen enkele moeite kost. Ook qua crowd control staat het duo op eenzame hoogte. Vol met humor, interactie en energie wordt het publiek ingepakt. De zaal wordt met gemak platgespeeld en Meth & Red genieten zichtbaar van het enthousiasme dat in de Tivoli wordt losgemaakt. Uiteraard komen er ook wat jointjes aan te pas en wordt er heel af en toe even een adempauze ingelast. Dit doen de heren echter niet zomaar, want ze kondigen een tweede How High film aan en een aankomend derde album, ‘Blackout! 3’.

Het optreden is een blueprint van hoe een show in elkaar moet zitten. Veel artiesten kunnen hier nog een heleboel van leren. Het zijn rasartiesten die er ondanks hun status en ervaring zelf nog heel veel plezier in hebben. Dit alles bewees Redman zelfs na de show nog. Hij was tot een half uur na het optreden nog steeds op het podium te vinden, druk bezig met handtekeningen uitdelen aan toegestroomde fans. Al met al moet je dit duo een keer live gezien hebben. Zelfs als je niet alle teksten en nummers kent is het nog meer dan de moeite waard.

Redman tivoli

(Foto’s door Raymond van Mil)