Report: YG in de Melkweg | Optreden met ups en downs

YG Melkweg 1

Zondag 7 december stond ‘Young Gangsta’ in muziektempel Melkweg. Het werd een avond met ups en downs. De jonge rapper (24) was duidelijk onder invloed van alcohol en drugs. Het was een moeizame avond en het publiek was in het begin erg stil. YG werd echter gered door zijn heerlijke hits als ‘My Nigga’ en ‘ Who Do You Love’, wat de avond toch nog goedmaakte. Lees de uitgebreide review hieronder.

De show begon met het voorprogramma, verzorgd door de Utrechtse Josbros. De talentvolle mc deed dit met grote inzet en liet horen wat hij kon. Soms was hij net iets te enthousiast en raakte hij buiten adem. ‘Iets minder jonko’, aldus de jonge rapper zelf. Toch kan Josbros terugkijken op een geslaagd optreden. Helaas kwamen de teksten en de heerlijke beats niet helemaal over bij het publiek. Dit kwam echter niet door Josbros zelf. Een deel van het publiek kwam uit het buitenland en verstond de raps dus niet of nauwelijks. De laatste 2 tracks zorgden ervoor dat de zaal toch in beweging kwam. Het werd duidelijk dat men zin had in een mooie avond. Jammer genoeg kreeg Josbros uiteindelijk niet de erkenning die hij voor dit optreden wel had verdiend.

In plaats van dat de inmiddels opgebouwde energie werd uitgebreid, veranderde dit in negatieve zin. YG vertoonde voor het eerst zijn korte film Blame It On The Streets. De opzet van deze primeur was goed bedacht; een groot doek kwam naar beneden, waarop de film over een dag uit het leven van YG werd vertoond. De film zelf was echter een flinke flop. Een combinatie van een slecht script en zeer matig acteerwerk zorgde ervoor dat het publiek weer in slaap werd gesust. Waarom YG deze film heeft gemaakt is een raadsel. Toen de mc van Melkweg vroeg wat het publiek van de film vond, kreeg hij nauwelijks een reactie. Over het algemeen dus een mooi idee, maar een slechte uitwerking.

Het doek ging vervolgens omhoog en maakte plaats voor de DJ van YG. Deze gaf de zaal wat het nodig had, heerlijke hiphop klassiekers. Het publiek kwam eindelijk in beweging en vond het nu wel tijd dat YG op het podium kwam. Deze wens werd op een gegeven moment ook gedeeld door de DJ, die constant naar de zijkant van het podium keek, op zoek naar een teken van de rapper. Na nog een handjevol nummers was het dan zover: tijd voor YG!

YG melkwegHet optreden

Het was dan eindelijk zover. De 24-jarige rapper kwam het podium op met de track ‘BPT’. Het was een goede opening en de zaal was er duidelijk klaar voor. Hij zette dit door met het nummer ‘Bicken Back Being Bool’. De sfeer zat er inmiddels prima in. Hiernaast deed YG ook zijn bekende ‘Blood Walk’ dansje, op de classic ‘The Next Episode’. Een ding werd al wel snel duidelijk; nuchter was hij zeker niet. YG had er ondanks dat zelf heel veel zin in en zocht vanaf het begin interactie met het publiek. Dit deed hij prima, hij kreeg de zaal achter zich. Muzikaal was het optreden desondanks niet altijd even sterk. Nummers werden vaak na 30 seconden afgekapt. Het publiek bleef er vertrouwen in houden en bleef uitkijken naar wat volgde.

Helaas was er ook in het optreden zelf een minpunt. YG nam rustig de tijd om jonge meiden te verleiden het podium op te komen, mits ze een goede kont hadden. Het duurde even, maar YG wist toch vier meiden te strikken. Wat volgde was een ongemakkelijke ‘booty shake contest’, waar vooral YG zelf zijn plezier uit haalde.

Toch werd het nog een goed optreden, waar YG bij vlagen zijn klasse liet zien. Met heerlijke hits als ‘Toot It And Boot It’, ‘Who Do You Love’ en ‘My Nigga’ gaf hij het publiek wat het verdiende. Ondanks dat YG ook niet altijd even goed te verstaan was zat het geheel redelijk in elkaar. Het geluid in de Melkweg was prima en de bass dreunde lekker door de zaal heen. Wat de show wel miste is dat ene up tempo nummer, de ultieme track die iedereen kent en waarbij het publiek gezamenlijk volledig los kan gaan. Desalniettemin hebben de toegestroomde fans eruit gehaald wat erin zat. Veel teksten werden zonder moeite meegerapt. Al met al was het optreden van YG niet altijd even goed, maar door zijn hitjes werd het toch nog een mooie hiphopavond zoals we die kennen in de Melkweg.

YG Melkweg 3