J.Cole maakt verwachtingen waar in de HMH | Review

J.Cole stond op vrijdag 22 november in de HMH. De talentvolle rapper, die dit jaar zijn album Born Sinner uitbracht, roept op  het nieuwe album al een aantal keer dat hij inmiddels meer is dan slechts een opkomend rappertje en behoort tot de gevestigde orde. Teksten als “Imma drop the album same day as Kanye, just to show the world the boy’s a man now like Wanya” komen meerdere keren langs in verschillende vormen. En eerlijk is eerlijk, dit optreden stelde niet teleur. Samen met zijn liveband nam hij het publiek mee “on a journey”, zoals hij dat zelf noemde, in plaats van simpelweg zijn liedjes te performen. Samen met wat beeldmateriaal vertelde hij via zijn nummers zijn verhaal. Waar hij zoals verwacht veel tracks deed van zijn laatste album Born Sinner, kwamen ook veel van zijn oude tracks langs van zijn andere albums The Warm Up, Friday Night Lights en The Sideline Story.

Opkomst

Na een goed voorprogramma van de vlaamse Coely en de Amerikaanse rapper Bas viel het stil in de HMH. Een groot zwart doek halverwege het grote podium schepte al een verwachting. Toen er geluiden achter het doek van het stemmen van een drumstel vandaan kwamen, zag je bij veel mensen een glimlach verschijnen.

Toen het grote zwarte doek verdween, kwam er een 5 koppige band met 2 zangeressen tevoorschijn. Een mooi decor en lichten gaven het gevoel dat er niets meer fout kon gaan. Na een muzikaal intro van de band was het de beurt aan J.Cole om op te komen. Daar kwam hij, met een fles Hennessy en op het eerst gezicht leek het alsof die helemaal naar de ‘klote’ was. Dit viel gelukkig mee en J.Cole maakte al snel een hele sterke indruk .

j.cole 1

Energie

Omdat J. Cole’s laatste album Born Sinner erg rustig is en niet veel “Bangers” bevat, was het de vraag hoe hij het publiek naast de tekst nog meer zou vermaken. De live band gaf echter elk nummer een extra lading. Waar J.Cole misschien bekend staat en klinkt als een rustige rapper, was hij dit op het podium totaal niet. Hij genoot duidelijk van z’n eigen muziek en ging er helemaal in op. De band zorgde ervoor dat ook bij deze rustige tracks het publiek niet kon stilstaan.

Zijn interactie met het publiek was ook erg goed. Hij begroette vaak mensen om te laten zien dat hij ze zag en dat werd erg op prijs gesteld. Zijn waardering voor het publiek ging zelfs zo ver, dat hij aan het einde besloot om verzoeknummers te spelen. Uiteraard wist Cole dat hits zoals ‘Who That’ en ‘Powertrip’ nog niet waren geweest en die zeker door het publiek genoemd zouden worden. De interactie was een mooie toevoeging voor een ijzersterke show.

j.cole 2

Duidelijke invloed Jay-Z

Je kon bij het optreden merken dat Jay-Z van grote invloed is op J.Cole. De mensen die ooit bij een optreden van Jay-Z zijn geweest zullen het herkennen. Bijvoorbeeld het benoemen van alle bandleden en ze 1 voor 1 een solo laten doen. Dit was een punt dat erg overeenkwam met de manier waarop Jay-z het altijd doet.

J.Cole is live erg sterk en scoorde boven verwachting terwijl deze al erg hoog lag. Dat hij live goed en verstaanbaar zou zijn, had ik al ingecalculeerd. Echter dat hij er zo’n show van kon maken met behulp van een band, gaf zijn optreden een dikke extra. Hij was energiek en elk nummer werd live naar een hoger niveau gebracht. De HMH staat niet bekend om het goede geluid, maar dit keer was alles prima in orde. Of dit lag aan de HMH of aan de artiest laten we maar in het midden. Ik zou iedereen aanraden die nog nooit bij J.Cole is geweest om te gaan. Kaartjes waren 35 euro en dat was een mooie prijs voor zo’n optreden.

j.cole 4